Jelenünk

Kemenesszentpéter község adatai
Terület : 2135 ha,
Lakosok száma : 674 fő,
Lakások száma : 327.
GPS koordináták : 47.42553, 17.23134
EOV koordináták : 512994, 232877

Kemenesszentpéter község három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye) találkozásánál, a Rába folyó mellett terül el. Nevét valószínű a határában élő Péter nevű remetétől és a Sárvártól a község határáig húzódó Kemenesháttól kapta.

Az infrastruktúra kiépített a faluban: víz, villany, telefon, vezetékes gáz van. Vasútállomása nincs, a környező településeket menetrend szerint közlekedő autóbuszjárattal lehet elérni. A településen pékség és posta működik. Munkalehetőség a Kemenesszentpéter Agro Kft.-ben van.

Legfőbb idegenforgalmi látványossága a XVIII. században épült kéttornyos, barokk katolikus templom. A szentély freskóin Szent Péter életéből való jelenetek láthatók, melyeket Dorfmeister 1779-ben festett. A Szent Vendel-kápolna 1852-ben épült. A község határában római kori ásatások találhatók.

A községben született Soproni Horváth József Munkácsy-díjas képzőművész, az „akvarell poétája”, Bozzay Margit írónő és J. Horváth László mezőgazdasági szakíró. A szülőházában berendezett emlékszobája a 8518 Kemenesszentpéter, Béke utca 2. szám alatt látogatható.

A településen óvoda, polgárőrség, sport-, ének- és tánckörök működnek, iskola sajnos nem. Szállás a vendégházban kapható.