Látnivalók

Emlékhely

 

A magyarországi Leader Program keretében készült el 2007 augusztusára a Horváth Emlékszoba.
A XIX. század legvégén Horváth Antal gazdatiszt és Moller Hermina osztrák-morva orvos leánya összesen 13 gyermeknek adott életet, de csak heten érték meg a felnőttkort. Hárman különlegesen tehetségesek voltak. Legnagyobb hírnévre a festőművész soproni Horváth József, “az akvarell poétája” tett szert, életművét a soproni Cézár Házban található kiállítás mutatja be. Bozzay (Horváth) Margit a XX. század első felében élő női írók elismert képviselője volt. J. Horváth László mezőgazdasági mérnököt, szakírót sokoldalú munkássága, vidám-rajzos állattenyésztési könyvei, számtalan előadása tették ismerté.
A kiállításon kultúrtörténeti dokumentumok, képek, tárgyak mutatják be a kort, melyben születtek, éltek.

Márványtábla felirata: Itt született Soproni HORVÁTH JÓZSEF 1891-1961 festőművész, "az aquarell poétája". H. J. leszármazottai, Kemenesszentpéter faluközössége.
Anyaga: márvány.

Emlékszoba: Kemenesszentpéter, Béke u. 2.
A helytörténeti emlékházban a festő személyes tárgyai, képillusztrációk, a család műveiről ismertetők tekinthetőek meg.

Soproni Horváth József gyűjtemény a Ceazár házban található.
A művészettörténet-írás Sopron nagy festője, Az akvarell klasszikusa, Az akvarell poétája jelzőkkel illette Horváth Józsefet (1891-1961), akit a szeretett város és az emlékezés utólag tisztelt meg a Soproni előnévvel. Nem a város szülötte, de az itt leélt, munkában töltött művészélet igazi sopronivá tette. Soproné az életműve is, melynek legszebb akvarelljeiből szerveződött ez az állandó kiállítás.
Életművének érdeme, hogy a vízfestést az olajfestészettel egyenrangúvá emelte. Mondanivalóját a festői naturalizmus nyelvén fejezte ki. Témáiban mély emberi érzések kifejezésére, technikájában az anyag átszellemesítésére törekedett. Minden témakörben maradandót alkotott, de hírét és szakmai sikerét páratlan akt- és zsánerképeinek köszönhette.
forrás: http://www.utazzitthon.hu/sopron_soproni_horvath_jozsef_gyujtemeny.html

 


Kő keresztek

 


Római kori romok

 

Sóhordó út

"Veszprém megye egykori Pápai járásában Egyházaskesző és Kemenesszentpéter határában egy Ny-K-i (pontosabban Egyházaskesző határában Ny-K-i, Kemenesszentpéter határában ÉNy-Ny— DKK-i) irányú, kavicsos szerkezetű út fut a Rába folyó Veszprém megyei szakaszával csaknem párhuzamosan. (1. ábra) A Sóhordó útnak nevezett római út több km-en keresztül követhető."

Kemenesszentpéter-Dombi-dűlő római kori villagazdaság és halomsíros temető

forrás: http://epa.oszk.hu/01600/01612/00001/pdf/vttar_1989-1_04_kpalagyi.pdf


Szent Vendel kápolna

 

A klasszicista stílusú kis kápolna az egykori marhavész elmúltával 1852-ben épült a Gencsi utca és a Rákóczi Ferenc utca sarkán.


Plébániatemplom

 

A barokkstílusú templomot Sághy Mihály pápóci prépost építtette 1758-ban, de két tornyát csak 1829-ben kapta. Falképét Dorfmeister István festette 1779-ben, de azóta átfestették.

További képek: http://www.restauratorkamara.hu/portfolio/megjelenito.php?id=25&show_use...

Cím: 8518 Kemenesszentpéter, Rákóczi Ferenc u. 1.
Tel: 06-95-390-171
Miserend: http://miserend.hu/?templom=2224


Emlékmű

 

Felirata: Az I. és II. világháború áldozatainak emlékére. Ágoston Imre, Ágoston Jenő, Berta Géza, Csigó János, Domonkos Ferenc, Egyházi Antal, Egyházi István, Farkas István, Hegedűs Károly, Kapui János, Kapui Vendel, Kasza Béla, Kasza János, Kövi Jenő, Kövi Kálmán, Kövi Zoltán, Kránitcz József, Nagy Kálmán, Pethő István, Pethő Károly, Pethő Sándor, Polgár Imre, Sebestyén József, Szekér Péter, Szijártó Béla, Szücs Gyula, Tálos Károly, Tálos Sándor, Töreki Imre, Töreki József, Töreki József, Zsidai József, Halál István, Stern Ferenc, Szabados Viktor.
Anyaga: faragott kő, vörös márvány.
Felavatva: 1990. június, Péter-Pál ünnepén.
Állíttatta: a község lakossága.
Készítette: Töreki Gyula kőművesmester.